top of page
Foto van schrijverMarjolijn van Noord

Weer aan het werk na ziekte? Dit komt er kijken bij re-integratie

Bijgewerkt op: 21 mei

Ben jij wel eens uitgevallen op je werk door ziekte?

Zoveel fysieke of emotionele pijn gehad dat werken niet meer ging?


Misschien zit je nu wel in die situatie en voel je je verward en uit het veld geslagen. Dan kun je alle hulp gebruiken die er is.

Weer aan het werk na ziekte is geen makkelijk proces. Re-integratie kent vele spelers, jij bent de hoofdpersoon. Werkgelukmenu

Ik wil je helpen door je in dit blog helder en duidelijk te vertellen wat er allemaal op je af gaat komen de komende tijd. Ik zal je vertellen hoe re-integratie werkt en hoe jij je staande kan houden in het weer aan het werk na ziekte proces. Hoe beter jij weet wat je wil, hoe makkelijker de andere partijen hierop kunnen inspelen en jou daarbij kunnen helpen.



Heftige gevoelens zijn na je ziekmelding heel normaal, niet weten wat je voelt ook

Een gevoel van falen, niet goed genoeg zijn of teleurstelling is heel normaal als je jezelf net hebt ziekgemeld. Ook even helemaal niet meer weten wat je voelt, komt veel voor. Gun jezelf tijd om deze gevoelens toe te laten. Deze ziekmelding was niet wat je wilde, maar je kon niet meer anders. Je hebt waarschijnlijk heel hard je best gedaan om alle ballen in de lucht te houden en het is je niet gelukt. Daar zit je dan thuis. En nu?


Nu even niet

Je leidinggevende hangt waarschijnlijk al snel aan de lijn om te vragen hoe het met je gaat. Die wil zelfs het liefst een inschatting horen van wanneer je er weer bent. Weet je hier het antwoord op?

“Het gaat niet"

"Het gaat slecht"

"Het gaat wel"

"Het gaat wisselend"

"Ik weet het niet”,

kunnen allemaal antwoorden zijn. Het is te vroeg voor het juiste antwoord, probeer dat dan ook niet te geven.


Je hebt een periode nodig om tot rust te komen. Om een moment niets te moeten, na al het moeten van de afgelopen tijd. Het is gebruikelijk hier een of twee weken voor te nemen. Om deze tijd, waarin je afstand kunt nemen van je werk en de situatie van je ziekmelding een plek kan geven, kun je vragen. Het is in het belang van jou en de organisatie dat je gaat ontdekken wat de redenen zijn achter je ziekmelding. Grote kans dat “De vijf ingrediënten van werkgeluk” hierin een rol spelen.


ingredienten van werkgeluk helpen jou bij je re-integratie. werkgelukmenu

Hoe werkt re-integratie

Na een ziekteperiode weer aan het werk gaan, noemen we in Nederland re-integratie. Dat is meestal geen makkelijk proces. Je krijgt te maken met meerdere partijen die jou begeleiden om weer aan het werk te gaan en iedereen lijkt wel iets van je te willen. Je zou daardoor bijna vergeten dat je zelf ook nog wat te willen hebt. Jij bent tenslotte de hoofdpersoon in dit verhaal.


Als je bent uitgevallen door ziekte en even niet hebt kunnen werken, is weer aan het werk gaat vaak niet iets dat vanzelf gaat. Daarom is er in Nederland een heel systeem bedacht om mensen die ziek zijn weer aan het werk te helpen. Dat zijn de “meerdere partijen” die ik net noemde.


Wie doet er allemaal mee bij "weer aan het werk na ziekte"

De spelers in een re-integratieproces zijn:


  • Jij, de medewerker die (tijdelijk) niet kon werken, bent de hoofdpersoon;

  • Jouw leidinggevende Hij/ zij zal contact met je onderhouden en je begeleiden als je weer stappen richting werk gaat maken. Er zal wekelijks of twee-wekelijks minimaal contact zijn tussen jullie, ook als er nog geen sprake is van werkzaamheden;

  • Personeelszaken, meestal een HR adviseur of verzuimmedewerker Hij/ zij zal jouw leidinggevende hierbij ondersteunen en de regels die gelden bij ziekte in de gaten houden;

  • De Arboarts Hij/ zij werkt bij een arbodienst en zal medisch beoordelen of jij weer kan werken. Hier ga je meestal elke zes weken heen. De arboarts zal ook kijken voor hoeveel uur en wat voor werkzaamheden je ingezet kan worden. Dit is zelden al je taken en uren in een keer;

  • Andere medewerkers van de arbodienst, zoals een verzuimconsulent Hij/ zij kan ook worden ingezet om jou te ondersteunen;

  • De casemanager, de procesbewaker Dit is een rol die in de regels rondom ziekteverzuim (Wet Verbetering Poortwachter) voorkomt. Jouw leidinggevende of iemand van personeelszaken zal deze rol oppakken en in de gaten houden of iedereen zich aan de afspraken houdt. Ook houd de casemanager bij of de regels van de Wet Verbetering poortwachter goed gevolgd worden;

  • Behandelaren Afhankelijk van je klachten zijn dit bijvoorbeeld een fysiotherapeut, gespecialiseerde arts, je huisarts of een psycholoog. Ook coaches vallen vaak in deze categorie;

  • UWV De uitkeringsinstantie die bij langdurige ziekte gaat kijken of je in aanmerking komt voor een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid. (Na twee jaar van ziekte)


Weer aan het werk na ziekte; Wat willen ze allemaal

Je voelt het al, al deze mensen zijn er op gericht om jou te helpen, maar ze kunnen tegenstrijdige belangen hebben en allemaal wat anders van je willen. In de ideale situatie staan alle neuzen dezelfde kant op, maar met zoveel partijen gaan er ook wel regelmatig dingen mis. Wat ook kan is dat ze wel allemaal hetzelfde einddoel hebben, maar hun ideale route of tempo van elkaar verschilt.


Daar ben jij dan, de hoofdpersoon van dit verhaal. Je bent niet op je sterkst op het moment, je bent tenslotte niet zomaar uitgevallen. Je voelt je niet lekker, onzeker en fysiek niet fit, op zijn minst. Wat wil iedereen toch van je?


Je mag er van uitgaan dat iedereen het beste met je voor heeft, dat is ook echt zo. Ze willen allemaal dat jij je weer fijn voelt en weer jouw werk kan doen. Toch hebben ze ook elk zo hun eigen belangen en hun eigen wil. En dat geldt dus ook voor jou.


Waarom jij moet weten wat je wil

jouw wil en keuzes doen er toe. Jij bent de hoofdpersoon bij weer aan het werk na ziekte

Zoals ik in het begin al aangaf, jouw wil is belangrijk in dit proces. Jij bent de hoofdpersoon in jouw re-integratie en dus is het belangrijk dat de re-integratie goed is voor jou. Jouw wil en jouw mogelijkheden zijn waar het om draait. Die geven richting aan alle spelers.  Als jij weet wat je wil en kan en dit ook uit naar alle spelers, kunnen zij het proces daar zo goed mogelijk op inrichten.


Dit hoef je niet vanaf dag 1 te weten, maar mag je gaan ontdekken in jouw proces. Het is fijn als je daar hulp bij krijgt van behandelaren of coaches. Ook jouw leidinggevende en personeelszaken kunnen je daar bij helpen.


Waarover jij moet weten wat je wil

Er zijn een aantal zaken waarover jouw mening in de loop van het re-integratieproces duidelijk moet zijn:

  1. Met wie wil je contact houden tijdens jouw afwezigheid?

  2. Wat wil je wel en niet van collega’s horen tijdens jouw afwezigheid?

  3. Wil je op je eigen locatie re-integreren of liever ergens anders?

  4. Wil je in jouw eigen functie re-integreren of liever in een andere functie?

  5. Welke taken wil je het eerste weer gaan oppakken?

  6. Wil je terug naar het werk wat je deed?

  7. Wil je terug naar het aantal uren dat je werkte?

  8. Met welke ingrediënten van werkgeluk wil je aan de slag? Je kunt het gratis e-book aanvragen om je hier in te verdiepen

  9. Wat wil je veranderen om in de toekomst uitval te voorkomen?

  10. Wat heb je nodig om niet opnieuw uit te vallen?

  11. Welke hulp heb je nodig?

  12. Wat wil je meegeven aan je werkgever om uitval van andere collega’s te voorkomen?


Laat je nu niet afschrikken door al deze vragen. Ze komen vanzelf aan de orde.


Als jij het antwoord nu al weet op deze vragen, deel dat dan met alle betrokkenen. Helder communiceren is tijdens je herstel heel erg belangrijk. Zeker zo lang er meer fysieke afstand is, omdat je niet naar je werk komt. Wat jij wil moet voor jouw werkgever wel enigszins haalbaar zijn. Is het dat niet, zoek dan samen onder begeleiding naar een compromis.


Als je het niet weet

Nu vraag je je misschien af, maar wat als ik het niet weet? Hoe weet ik wat ik wil?

Dan is het in jouw belang om daar achter te komen. Ga voelen wat het is dat jij wil. Verwacht daarin niets van jezelf. Neem de tijd om te voelen wat je ervaart en wat er in je op komt als je daar bij stil staat. Ook dit hoort bij het proces waarin je zit. Dit kan wisselend zijn en van dag tot dag verschillen. Dat is oké.


Hoe eerder jij het weet, hoe makkelijker het is om weer aan het werk te gaan. Zoals ik al aangaf, je hoeft niet alles vanaf dag 1 te weten. Jij mag daar de tijd voor nemen en daar hulp bij vragen. Van een van de genoemde partijen, maar ook van jouw eigen omgeving, zoals partner, familie, vrienden en vooral ook van jezelf.

Het kan gebeuren dat jouw wil verandert in de loop van het proces. Ook dan is het van belang dat jij dat aangeeft. Jij mag de regie pakken over jouw eigen re-integratie en helder communiceren helpt daar enorm bij.


Weer aan het werk na ziekte? Laat mij je helpen

In dit blog heb ik je meegenomen in de praktijk van re-integratie en wat er op je af komt na een ziekmelding. Je kent nu het belang van weten wat jij wil en de regie pakken in jouw re-integratie, samen met je werkgever. Ik hoor of lees graag of dit behulpzaam is voor jouw re-integratie.

Hebben jij en/of je leidinggevende meer ondersteuning nodig, dan help ik je graag verder in een re-integratie coaching traject. Je kunt hiervoor een gratis intake gesprek aanvragen.


intake gesprek voor re-integratie coaching. Weer aan het werk na ziekte


87 weergaven0 opmerkingen
bottom of page