Sommigen zien hun werk als een noodzakelijk kwaad, een manier om de rekeningen te betalen en de huur te voldoen. Maar waarom zouden we ons leven doorbrengen met iets waar we totaal geen plezier uit halen en wat alleen maar energie kost?
Geen werkgeluk ervaren kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is het doen van werk dat niet goed bij je past. Maar betekent dit automatisch dat je altijd van baan moet veranderen? Nee, er zijn vaak meerdere dingen die je zelf kunt doen om je werk meer passend te maken en jouw werkgeluk te vergroten.
Vind jij werken leuk?
Als ik die vraag stel in mijn coachpraktijk, zijn er maar weinig mensen die hier volmondig "Ja" op antwoorden. Dat komt doordat ze niet zomaar bij mij aankloppen. Er is iets aan de hand, waardoor ze geen werkgeluk ervaren. Maar wat is dat dan?
Zeven stappen om jouw werkgeluk te vergroten
In dit blog beschrijf ik zeven stappen die jij kunt nemen om je werk meer passend en bevredigend te maken, zodat jij fluitend naar je werk gaat.
Breng in kaart wat je energiegevers en energienemers zijn. Denk na over de activiteiten, taken of aspecten van je werk die je energie geven en welke juist energie kosten. Door bewust te worden van deze factoren, kun je proberen meer energie gevende taken in je werk te integreren. De dingen die alleen maar energie kosten kun je verminderen of stoppen. Als je dit doet in overleg met je leidinggevende en uitlegt waarom dit voor jou belangrijk is, krijg je vast medewerking. Dit helpt direct om jouw werkgeluk te vergroten.
Maak een lijst van de taken waar je blij van wordt. Welke activiteiten geven je plezier en voldoening? Wat vind je leuk aan je werk? Bij welke taken vliegt voor jou de tijd? Probeer te ontdekken of er manieren zijn om meer van deze taken in je werk te betrekken. Misschien kun je bepaalde verantwoordelijkheden delegeren of afstoten, waardoor er meer tijd vrijkomt om met deze taken bezig te zijn.
Hou bij op welke dagen je blij uit je werk komt en zoek uit waardoor dat komt. Maak aantekeningen van de dagen waarop je je echt goed voelde na je werk. Analyseer wat er anders was op die dagen. Was het een specifieke taak, een positieve ontmoeting met een collega of misschien het gevoel dat je echt iets bereikt had? Deze inzichten kunnen je helpen om bewuste keuzes te maken die je werkgeluk vergroten.
Hou je energieniveau dagelijks bij voor twee weken. Noteer gedurende twee weken je energieniveau op verschillende momenten van de dag. Probeer patronen te herkennen en te ontdekken welke factoren invloed hebben op je energie. Misschien merk je dat bepaalde taken of situaties je energie juist verhogen of verlagen. Deze bewustwording kan je helpen om je dag beter te plannen en jouw energiebronnen te ontdekken.
Ga eens zitten en luister naar je hart. Neem de tijd om echt te voelen wat je diep van binnen wilt in je werk. Welke waarden, interesses en passies wil je tot uiting brengen? Identificeer wat je echt belangrijk vindt en probeer manieren te vinden om deze elementen te integreren in je werk. Dit is vooral belangrijk als het niet direct mogelijk is om van baan te veranderen. Soms kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken bij het vergroten van werkgeluk.
Neem de tijd om te reflecteren op hoe je huidige werk past in jouw loopbaan. Soms kan het nuttig zijn om een stapje terug te doen en te kijken naar het grotere plaatje van je carrière. Vraag jezelf af of je nog steeds op het juiste pad zit en of je werk in lijn is met je lange termijn doelen en aspiraties. Als je merkt dat er een mismatch is, onderzoek dan de mogelijkheden om je loopbaan bij te sturen. Dit kan inhouden dat je nieuwe vaardigheden ontwikkelt, extra trainingen volgt of zelfs een zijstap maakt naar een andere functie of industrie die beter bij je past.
Zoek ondersteuning en inspiratie buiten je werk. Soms kan het verrijkend zijn om je interessegebieden en passies buiten je werk te verkennen. Denk aan hobby's, vrijwilligerswerk, lid worden van een vereniging of deelnemen aan sociale of professionele netwerken. Deze activiteiten kunnen je nieuwe perspectieven bieden, je in contact brengen met gelijkgestemde mensen en je energie geven. Door jezelf toe te staan om op andere gebieden te groeien en plezier te ervaren, kan het je werkervaring positief beïnvloeden en je werkgeluk vergroten.
Fluitend naar je werk door het vergroten van jouw werkgeluk
Ik hoop dat deze stappen jou aan het fluiten krijgen onderweg naar je werk. Vergeet niet dat het een persoonlijke reis is en dat je stap voor stap kunt werken aan het creëren van een werkomgeving die beter bij je past. Jij hebt zelf veel invloed op leuk werk.
Hulp bij jouw werkgeluk vergroten
Wil je graag hulp bij het zetten van deze stappen? Dan ben je aan het goede adres. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Laat het me weten door een reactie achter te laten. Ik kan je dan verder informeren.
En als je iemand kent voor wie dit blog interessant zou kunnen zijn, deel het vooral. Als je mij tagt, een cc stuurt of de naam doorgeeft, stuur ik jou een leuk bedankje.
Marjolijn van Noord
In mijn coachingspraktijk Aan de vaart help ik mensen om fijn te werken en gelukkig te leven. Ik help ze hun werkgeluk te vergroten.
Ik sta klaar om te helpen als je vastloopt en daardoor je werk niet goed kunt doen of ziek wordt. Misschien ben je snel geïrriteerd, heb je weinig energie, last van stemmingswisselingen, sleep je jezelf door de werkdag heen en voel je je niet prettig in de samenwerking met anderen. Misschien heb je zelfs lichamelijke klachten, zoals stijve spieren, tinnitus, darmklachten of hyperventilatie.
Door coaching sessies te gebruiken om naar de oorzaken hiervan te kijken en eraan te werken, ontstaat er vertrouwen in jezelf en jouw gevoel. Vervolgens weet je wat je kunt doen om werken weer fijn te maken.
Ik doe dit werk, omdat ik graag iets voor anderen beteken. Ik laat je zien dat je meer kunt dan je denkt. Met mijn nieuwsgierige aard zoek ik naar de puzzelstukjes van iemands gedrag en werk samen aan een nieuw geheel. Jou fijn laten werken en leven, dat is mijn missie.
Er zijn meer blogs te vinden op LinkedIn en op www.werkgelukmenu.nl/blog.